Borkészítésről

Amikor a mi borunkról írunk, az valóban a MI borunk. Egy család dolgozott érte. Szüleink, barátaink segítettek úgy a szőlőben, mint a pincében. A szőlőültetvény Tökön található.

Fajtaösszetételét tekintve: Chardonnay, Zenit, Rizlingszilváni, Szürkebarát, Kékfrankos, Zweigelt, Cabernet sauvignon, és néhány tőke Turán.  Ezeken felül majd minden évben vásárolunk hozzá különböző fajtákat a kísérletezés kedvéért. A szőlőterület nem nagy, viszont minden évben gondosan ügyelünk arra, hogy a különböző fajtákat egymástól elkülönítve szüreteljük, dolgozzuk fel. Minden fajtánál megpróbáljuk kiválasztani a megfelelő szüreti időpontot, és ez rendszerint sikerül is, mivel speciális „hétvégén érő” fajtákkal dolgozunk. A szőlőfeldolgozás Tökön, viszont a mustkezelés, erjesztés, derítés, szűrés már a budajenői pincében történik. Itt nyeri el a bor a végső arcát. Az erjesztés koracél tartályokban, a pihentetés, érlelés fahordókban történik.

Minden évben kiválasztunk néhány fajtát, amiből a borainkat elkészítjük. A 2011-es évben Chardonnay, Sauvignon Blanc, Kékfrankos rozé, valamint egy „desszert” borral kedveskedtünk barátainknak.

A 2012-es szürettől is sokat vártunk. A kiválasztott fajták: Chardonnay, Szürke barát, Kékfrankos, illetve ismét nagy hangsúlyt kap egy „desszert” szőlőfajta is. Nagy örömmel készítenénk bort Othellóból is, de „a direkttermő fajtákkal árubor előállítása céljából új szőlőt telepíteni, illetve meglévő szőlőt pótolni, felújítani vagy újratelepíteni tilos. E fajták terméséből készült bor továbbfeldolgozás és közfogyasztás céljából nem hozható forgalomba. Emellett a szakirodalom úgy nyilatkozik a fajtáról, hogy „az othello és direkttermő társainak a bora gyenge minőségű, savanykás, jellegzetesen kellemetlen, rókaízű, poloskaízű, de szép sötétvörös színű, s ezért csekély mennyiségben a vörös borok színének a javítására használták fel.” Így idén sem készítünk othellót…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése